مواد و روش ها:
این طرح در قالب طرح کاملا تصادفی با 160 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس "308" با 4 تیمار و هر تیمار آزمایشی با 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 1- تیمار شاهد که عاری از عصاره ریواس بود2- تیمار دوم شامل: 0.05 % عصاره ریواس 3- تیمار سوم شامل 1% عصاره ریواس 4- تیمار چهارم شامل 1.5% عصاره ریواس. میانگین تیتر آنتی بادی علیه گوسفند، نسبت هتروفیل به لنفوسیت ها، وزن بورس فابریسیوس و تیموس در 42 روزگی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها:
نتایج به دست آمده نشان داد که در صفات مربوط به تیتر آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفند، وزن بورس فابریسیوس ، وزن تیموس و نسبت هتروفیل به لنفوسیت ها اختلاف معنا داری نسبت به گروه کنترل مشاهده شد(P<0.05). وبیشترین افزایش در تیتر آنتی بادی علیه گلبول های قرمز گوسفند، وزن تیموس و بورس فابریسیوس در تیمار 3 مشاهده شده P<0.05)) . در تیمار 3 و 4 اختلاف معنی داری در مورد صفات ذکر شده گزارش نشد(p>0.05). کمترین مقدار هتروفیل به لنفوسیت و بیشترین مقدار لنفوسیت ها در تیمار4 مشاهده شد(p<0.05).
نتیجه گیری:
افزودن عصاره ریواس به آب مصرفی جوجه های گوشتی موجب تقویت سیستم ایمنی جوجه های گوشتی میشود.