آزمایشی به منظور بررسی اثرات اسانس سنبل کوهی، آنتیبیوتیک و پروبیوتیک بر مورفولوژی، میکروبیولوژی و قابلیّت هضم مواد مغذی جوجههای گوشتی آرین در قالب طرح كاملاً تصادفي با تعداد 750 قطعه جوجهي گوشتي انجام شد. این آزمایش شامل تیمارهای 1- شاهد (بدون افزودنی)، 2- جیره پایه + آنتیبیوتیک آویلامایسین به میزان 150 میلیگرم در کیلوگرم، 3- جیره پایه + پروبیوتیک پروتکسین به میزان 150 میلیگرم در کیلوگرم)، 4- جیره پایه + 200 میلیگرم در کیلوگرم اسانس سنبل کوهی و 5 : جیره پایه + 400 میلیگرم در کیلوگرم اسانس سنبل کوهی، و شش تکرار بود. در این آزمایش مورفولوژی دستگاه گوارش (ژژنوم)، فلور میکروبی (لاکتوباسیلها) و قابلیّت هضم مواد مغذی دستگاه گوارش(ایلئوم) بررسی شد. تیمارهای مختلف تأثیری روی عملکرد به جز میانگین وزن بدن، آنزیمهای لیپاز و آمیلاز، طول روده در قسمتهای دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم، وزن روده در قسمت دئودنوم، مورفولوژی روده، تعداد لاکتوباسیلها و میزان مالوندیآلدئید تولیدی در گوشت سینه نداشت(05/0P>). امّا میانگین وزن بدن، وزن روده در قسمتهای ژژنوم و ایلئوم، قابلیّت هضم مادهی خشک، پروتئینخام، انرژیخام و کلسیم، انرژی قابل متابولیسم ظاهری و انرژی قابل متابولسیم ظاهری تصحیح شده برای نیتروژن جیره پایانی به دو روش asfed و ماده خشک تحت تأثیر تیمارهای مختلف قرار گرفت (05/0P
کلمات کلیدی: اسانس سنبل کوهی، آویلامایسین، پروبیوتیک، مورفولوژی، میکروبیولوژی، قابلیّت هضم مواد مغذی، جوجههای گوشتی آرین