internalMaster

مقابله با بحران کم آبی همت کشاورزان را می طلبد

1393/06/05

مقابله با بحران کم آبی همت کشاورزان را می طلبد

برخی از این کارشناسنان افزودند: کشاورزان باید به مزیت سیستم های نوین آبیاری ، تسطیح لیزری و رعایت الگوی کشت آشنا شوند تا بتوان از عوارض بحران کم آبی کاست. 

مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی فارس گفت: عمده ترین چالش استان فارس مانند اغلب استان های کشور، بحران آب است که این مهم در بخش کشاورزی نمود بیشتری دارد.

حمید زارع قنات نویی افزود: کم آبی معضل ملی است ، ایجاد راهکارها و مدیریت منابع نیاز به تدبیر و عزم ملی دارد.

وی ادامه داد: فارس در زمینه آب زراعی وضعیت نگران کننده ای دارد و اغلب دشت های حاصل خیز فارس با بیلان منفی سفره های آب زیرزمین مواجه هستند.

به گفته وی ، فارس یک سوم متوسط بارندگی دنیا را دریافت می کند در حالی که میزان تبخیر در این استان سه برابر نرم دنیاست و مصرف آب این استان 75 درصد از منابع زیرزمینی بهره می گیرد.

زارع قنات نویی بیان کرد: سفره آب های زیرزمینی فارس هر سال افت بیشتری پیدا می کند در حالی که این منابع تجدید پذیر نیستند ، لذا مقابله با این بحران نیاز به بهره گیری از راهکارهای علمی و تجربه شده دارد.

وی فرهنگ سازی و ترویج تحقیقات کاربردی، ساماندهی و کنترل چاههای غیر مجاز و برداشت های بی رویه از آب های زیرزمینی پوشش مسیرهای انتقال آب را از راهکارهای مهم در شرایط موجود کم آبی عنوان کرد. 

زارع قنات نویی ، آبخیزداری ، حفظ ، احیا و توسعه منابع طبیعی ، آبخوان داری و اجرای الگوی کشت را در بهره وری بیشتر از منابع آب و خاک استان اثرگذار دانست. 

به گفته این مسوول ، منابع آب و خاک استان در عمل در اختیار 270 هزار بهره بردار بخش خصوصی است که تولید محصولات کشاورزی را در اختیار دارند.

مسوول تجهیز ، نوسازی و تسطیح اراضی جهاد کشاورزی فارس هم گفت: کشاورزی فارس روشی سنت گرا دارد و اغلب کشاورزان در برابر نوآوری و پذیرش آن مقاومت دارند.

کاظم خسروی افزود: تسطیح لیزری اراضی زراعی موجب افزایش بازدهی آب و توزیع آب در مزارع خواهد شد.

وی ادامه داد: چنانچه یک هکتار از اراضی آبی استان با سیستم تسطیح لیزری آماده سازی شود می توان در مصرف 25 درصد از منابع آبی صرفه جویی کرد.

وی اضافه کرد: همچنین تسطیح لیزری اراضی 20 درصد عملکرد محصول در واحد سطح را افزایش می دهد.

خسروی بیان داشت: تاکنون بیش از 125 هزار هکتار از اراضی استان تسطیح لیزری شده و برای 150 هزار هکتار دیگر طرح تجهیز ، نوسازی و یکپارچه سازی به میزان 12 هزار میلیارد ریال تهیه شده و از محل تسهیلات مالی صندوق توسعه ملی در دست پیگیری است.

مسوول اداره توسعه آبیاری جهاد کشاورزی استان فارس نیز گفت:اکنون برای بهره گیری 220 هزار هکتار از اراضی کشاورزی فارس با روش آبیاری تحت فشار برنامه ریزی شده است.

شهرام محمدی افزود: صرفه جویی در مصرف آب، افزایش تولید، افزایش سطح زیرکشت اراضی و بهبود کیفیت تولید از مزایای این نوع آبیاری است.

محمدی خاطر نشان کرد: در شهرستان های فارس انواع روش های آبیاری تحت فشار اجرا شده، تنها محدودیت این نوع روش، شوری بیش از حد آب و با دخیزه بودن برخی از مناطق است.

وی ادامه داد: از محل اعتبارات سال 92، 160 میلیارد ریال برای اصلاح روش آبیاری در نظر گرفته شده که بدلیل محدودیت زمانی کشاورزان باید برای بهره گیری از آن به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ها مراجعه نمایند.

به گفته وی، با مدیریت و بهره برداری صحیح از روش های آبیاری تحت فشار راندمان بهینه سازی مصرف آب در باغات به 90 درصد و در مزارع به 75 درصد می رسد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: اعتبارات آبیاری نوین برای بخش کشاورزی فارس محدودیتی ندارد و تا هر میزان که کشاورزان اراده به اجرای این سیستم در مزارع کنند در اختیار آنها قرار می گیرد.

محمد مهدی قاسمی اظهار کرد: به منظور بهینه سازی سیستم کشاورزی و جلوگیری از بحران خشکسالی ، دولت سقف بهره گیری از تسهیلات آبیاری های نوین در فارس را باز گذاشته است.

وی ادامه داد: کشاورزان برای دریافت تسهیلات و یارانه بلاعوض دولتی می توانند ضمن ثبت نام اینترنتی در سایت نوین آبیاری از 40 میلیون ریال یارانه مستقیم دولتی جهت آبیاری بارانی و 56 میلیون ریال برای اجرای سیستم آبیاری موضعی به ازا هر هکتار بهره مند شوند. 

وی اضافه کرد: محققین فارس موفق به اختراع و راه اندازی سامانه برنامه ریزی آبیاری هوشمند شده اند که بکارگیری آن در مزارع در صرفه جویی و مدیریت آب اثرگذار است.

بنابراین باید پذیرفت که روند استمرار خشکسالی هفت ساله در استان فارس اثرات منفی بر سفرهای زیرزمینی آب در این استان گذاشته و علاوه بر مشهود شدن کم آبی برخی از آب های موجود هم دچار شوری و غیر قابل استفاده شده اند.

کارشناسان پیشگیری از پیامدهای ناگوار کم آبی و بحران آب در این استان و منطقه را در گرو نظارت های جدی و سخت گیرانه تر توام با نهادینه شدن فرهنگ مصرف اصولی در سایه گسترده کردن و فراگیری بحث آموزش می دانند که متولیان امر در این اقدام پیشگیرانه اهتمام جدی تری ورزند.

کلمات کلیدی بحران , کم آبی
بازدید 186