internalMaster

صنعت مرغ داري استان نفس هاي آخر را مي کشد

1391/10/19

صنعت مرغ داري استان نفس هاي آخر را مي کشد

گويي مشکلات صنعت پرورش طيور در کشورمان از جمله در خراسان شمالي تمامي ندارد. پرورش مرغ در استان با گردش مالي ماهانه بيش از 20 ميليارد ريال، اگر بزرگ ترين صنعت موجود در استان نباشد، جزو بزرگ ترين آن ها به شمار مي رود؛ صنعتي که به واسطه آن حداقل 11 گروه شغلي به طور مستقيم در آن مشغول به کار هستند.

اين صنعت اما هيچ گاه حد وسط ندارد و قيمت مرغ گاه چنان بالا مي رود که وقتي دولت با کمک هاي خود قيمت آن را حدود 20 هزار ريال پايين مي آورد، روز به نيمه نرسيده است، تمام مرغ فروشي ها بيکار مي شوند و گاه مانند شرايط حال حاضر، قيمت هر کيلو مرغ زنده با قيمت يک پفک بزرگ برابر مي شود! اين وضعيت هر چند هم به ضرر مرغ دار و هم مصرف کننده است، اما بيشتر، اين مرغ دار است که گاه ممکن است از شدت سود بالا و گاه به خاطر ضرر و زيان جبران ناپذير، تا مرز سکته پيش برود!

اين صنعت هم اکنون دچار رکود شده است و فعالان اين عرصه مي گويند اگر روند فعلي ادامه يابد، چند ماه ديگر بايد تعطيلي تمام مرغ داري هاي استان را شاهد باشيم.

 

ضرر مرغ داران

بزرگ ترين پرورش دهنده و توليد کننده مرغ در استان در گفت وگو با «خراسان شمالي» مي گويد: با توجه به شرايط فعلي در دوره اخير، از 3 واحد مرغ داري خود 2 واحد را تعطيل کرده و ميزان جوجه ريزي در اين دوره را از 120 هزار قطعه به 40 هزار قطعه کاهش داده ام.

«کريم حصاري»، افزايش قيمت دان مرغ، جوجه يک روزه و ديگر اقلام لازم براي پرورش مرغ و در مقابل، افت شديد قيمت مرغ زنده را مهم ترين دلايل اين کاهش 3 برابري جوجه ريزي اعلام مي کند و مي افزايد: هم اکنون پرورش هر قطعه مرغ طي يک دوره 70 تا 75 هزار ريال هزينه دارد اما با توجه به تعيين قيمت 29 هزار و 500 تا 30 هزار ريالي قيمت هر کيلو مرغ زنده، به ازاي هر مرغ بين 10 هزار تا 15 هزار ريال ضرر مي کنم و اگر اين شرايط ادامه پيدا کند، در دوره بعدي ديگر جوجه ريزي نخواهم کرد.

وي اظهار مي کند: در صورت ادامه اين روند و حمايت نکردن دولت و شرکت پشتيباني دام، از زيرمجموعه هاي سازمان صنعت، معدن و تجارت، اين صنعت در خراسان شمالي به طور کامل تعطيل مي شود. يک مرغ دار در اسفراين نيز که مدعي مي شود از 9 مرغ داري اين شهرستان هم اکنون فقط 3 يا 4 مرغ داري فعال است، اظهار مي کند: در دوره اخير 20 هزار قطعه جوجه ريزي کرده ام ولي اگر قيمت هاي فعلي تا 15 روز آينده باقي بماند، در اين دوره 100 ميليون ريال ضرر خواهم کرد.

«سنگ سفيدي» با بيان اين که به 5 درصد سود هم راضي است، مي افزايد: هم اکنون قيمت هر کيلو مرغ زنده 30 هزار ريال است و اگر به 32 هزار ريال هم برسد، باز راضي هستم، اما اگر قيمت هاي فعلي باقي بماند، در دوره بعدي مرغ داري من هم تعطيل خواهد شد و با ادامه روند فعلي، بدون شک بازار دوباره با کمبود مرغ روبه رو مي شود و قيمت آن دوباره سر به فلک مي کشد.

وي خاطر نشان مي کند: من نه اجاره بهاي سالن پرورش مرغ را مي پردازم و نه دغدغه بازپرداخت اقساط و بهره هاي بانکي را دارم اما با اين شرايط 100 ميليون ريال ضرر مي کنم و حالا مرغ داري که اين شرايط مرا ندارد، با حداقل 200 ميليون ريال ضرر مواجه مي شود.

وي پرداخت نشدن پول از طرف واسطه ها را از ديگر مشکلات متعدد مرغ داران بر مي شمرد و در همين ارتباط مي گويد: در دوره اخير يک واسطه گر با دادن چک 2 ميليارد و 100 ميليون ريالي مرغ هايم را خريداري کرد اما هم اکنون حاضر به پرداخت پولم نيست.

وي تصريح مي کند: مرغ داري ريسک بالايي را مي طلبد و طي دوره اخير، يکي از مرغ داران اين شهرستان ناچار شد به دلايلي از جمله شيوع بيماري، 30 هزار قطعه جوجه خود را معدوم کند و اين يعني ده ها ميليون ريال سرمايه خود را براي ادامه کار از دست داده است.

به گفته وي، در اين شرايط، اگر مرغ دار با تمام زحمت ها و تلاش هايي که دارد، به دليل قيمت پايين نيز ضرر کند، ديگر انگيزه اي براي ادامه کار وجود ندارد و منجر به تعطيلي اين صنعت مي شود.

اين مرغ دار يادآور مي شود: در ماه هاي اخير هر بار دان مرغ 4 تا 5 ميليون ريال نسبت به گذشته گران تر شده است و هزينه واکسن 20 هزار جوجه نيز با صد درصد افزايش از 10 ميليون به 20 ميليون ريال افزايش پيدا کرده است.

وي تأکيد مي کند: انتظار ندارم قيمت مرغ به 70 يا 80 هزار ريال افزايش يابد تا سود سرشاري عايدم شود، اما حداقل بايد 2 هزار ريال قيمت مرغ زنده افزايش پيدا کند تا ضرر جبران ناپذيري نداشته باشم.

 

نارضايتي مرغ داران از عملکرد شرکت پشتيباني دام

ديگر مرغ دار استان مهم ترين مشکل مرغ داران را نبود حمايت و نظارت لازم از مسئولان نهادهاي دولتي مي داند و مي گويد: شرکت پشتيباني دام و طيور، سوياي يارانه اي را در ازاي تحويل مرغ، به مرغ دار مي دهد و با اين شرايط، مرغ دار بايد به جاي سوياي کيلويي 9 هزار ريالي، ابتدا سوياي 20 هزار ريالي را از بازار آزاد بخرد. «شريفيان» مي افزايد: با اين شرايط قيمتي، مرغ دار به شدت زيان مي بيند و ديگر توان جوجه ريزي براي دوره بعد را نخواهد داشت تا بخواهد مرغ هايش را به شرکت پشتيباني بدهد و سويا تحويل بگيرد.

وي ادامه مي دهد: يک بار از شرکت پشتيباني تقاضا کردم در ازاي گرفتن ضمانت، سويا به من تحويل دهد تا پس از سپري شدن دوره و تبديل جوجه ها به مرغ، آن ها را تحويل دهم، اما قبول نکردند.

وي خاطر نشان مي کند: شرکت پشتيباني دام و طيور فقط مرغ منجمد و بسته بندي شده را از مرغ دار تحويل مي گيرد و اين يعني مرغ دار، خود بايد مرغ را کشتار و ضايعات آن را جدا کند، سپس سردخانه ببرد و بسته بندي کند که با اين شرايط ترجيح مي دهد مرغ ها را به واسطه ها بسپرد و اين واسطه ها هستند که سود حاصل از توزيع سوياي يارانه اي نصيب آن ها مي شود. وي با اشاره به گراني قيمت ديگر نهاده ها مثل دارو و واکسن تصريح مي کند: يک ليتر داروي 150 هزار ريالي اکنون 300 هزار ريال شده است و قيمت نهاده هاي مختلف نيز ساعت به ساعت بالا مي رود، اما نرخ تعيين شده براي مرغ هم چنان پايين است.وي با اشاره به مشقت هاي بالاي مرغ داري و هم چنين ريسک پذيري بالاي آن تأکيد مي کند: مسئولان بايد قيمتي را براي مرغ تثبيت کنند که نه در حق مرغ دار ظلم شود و نه در حق مصرف کنندگان.

 

کاهش 35 درصدي جوجه ريزي در استان

مدير عامل اتحاديه مرغ داران گوشتي و تخم گذار خراسان شمالي که از کاهش 35 درصدي جوجه ريزي در استان طي يک ماه گذشته خبر مي دهد، مي گويد: ميزان جوجه ريزي مرغ داري هاي استان از 480 هزار قطعه طي دوره مهرماه به 267 هزار قطعه در دوره آبان ماه کاهش يافته است.

«عباس پور» با بيان اين که ميزان استحصال گوشت مرغ نيز در اين مدت از هزار و 91 تن به 771 تن کاهش يافته است، مي افزايد: قيمت دان مرغ با وجود حمايت هايي که مي شود، هنوز بالاست و از طرفي، ديگر هزينه هاي مرغ داري نيز به شدت بالا رفته است. به گفته وي، هزينه هاي واکسيناسيون هم اکنون صد درصد افزايش يافته است و با توجه به آغاز فصل سرما هزينه هاي سوخت مرغ داري ها نيز چند برابر شده است، اما امسال خبري از بسته هاي حمايتي ناچيز سال گذشته هم نيست.

وي خاطر نشان مي کند: قيمت جوجه يک روزه، دستمزد کارگران و هزينه هاي حمل و نقل نيز نسبت به سال گذشته رشد قيمت زيادي داشته است اما با اين وضعيت، قيمت مرغ زنده در بازار، بسيار اندک و 30 هزار ريال است که به هيچ وجه براي مرغ دار سودآور نيست.

وي مدعي مي شود: ادامه اين روند ممکن است منجر به رکود کامل صنعت طيور در استان شود که گردش مالي حدود 25 ميليارد ريالي در ماه دارد يا حتي طي ماه هاي آتي ممکن است که دوباره با کاهش شديد توليد و عرضه مرغ، قيمت آن به يک باره افزايش ناگهاني داشته باشد.وي با اشاره به اين که چندين گروه شغلي از جمله مرغ دار، کارگران مرغ داري، دام پزشکان و تکنيسين هاي تزريق واکسن، توزيع کنندگان نهاده ها، واسطه ها، کشتارگاه، عوامل کشتار و فروشندگان مرغ در چرخه اين صنعت مشغول به کار هستند، اظهار مي کند: مرغ داران نه دوست دارند در ماه هايي از سال، قيمت مرغ به ميزان زيادي بالا رود و نه در ماه هايي نيز به شدت کاهش يابد، بلکه از سوي سازمان مربوطه دولتي انتظار تثبيت يک قيمت مناسب و عادلانه را دارند که نه مرغ دار دچار زيان شود و نه حقوق مصرف کنندگان ناديده گرفته شود.

 

کاهش جوجه ريزي طبيعي است

با وجود اظهارات اين مرغ داران و اظهار نگراني آن ها از وضعيت موجود و آتيه صنعت پرورش طيور در استان، مدير عامل شرکت پشتيباني دام سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي کاهش جوجه ريزي طي ماه اخير را طبيعي مي داند و مي گويد: همواره در برخي از ماه هاي سال، توليد گوشت مرغ بالا مي رود و به همين دليل مرغ داران، جوجه ريزي خود را کاهش مي دهند.

«احمديان» با بيان اين که در آبان سال جاري 290 هزار قطعه جوجه ريزي در استان داشته ايم، اين آمار را در مدت مشابه سال قبل 223 هزار قطعه اعلام مي کند و مي افزايد: شرکت پشتيباني امور دام براي حمايت از مرغ داران در ازاي خريد مرغ با قيمت مصوب که از سوي مرکز اعلام شده است، نهاده هاي خوراک طيور را به آنان تحويل مي دهد و هيچ محدوديتي نيز براي خريد مرغ از سوي اين واحد وجود ندارد.

وي خاطر نشان مي کند: در استان هايي که ميزان جوجه ريزي آنان نيز بسيار بالاست، در اين ماه ها جوجه ريزي کاهش مي يابد.

وي تصريح مي کند: اين شرکت، مرغ هاي خريداري شده از مرغ داران را ذخيره مي کند تا در ماه هايي که مصرف مرغ افزايش مي يابد، اين محموله ها را براي جلوگيري از افزايش قيمت ها به بازار تزريق کند.

وي هم چنين در رابطه با دريافت مرغ از مرغ داران به شکل مرغ بسته بندي شده اظهار مي دارد: شرکت پشتيباني امور دام، متصدي انجام امور بخش خصوصي نيست.

وي در رابطه با عرضه سويا به مرغ دار قبل از تحويل مرغ نيز اظهار مي کند: تاکنون دستورالعملي در اين رابطه به ما ابلاغ نشده است اما درخواست بررسي اين موضوع را کرده ايم و با اين وجود، مرغ داران مي توانند با هماهنگي اتحاديه مرغ داران نسبت به اين موضوع اقدام کنند.

وي خاطر نشان مي کند: اين شرکت سويا را کيلويي 9 هزار ريال به مرغ داران تحويل مي دهد که اختلاف قيمت آن با بازار، هزار يا هزار و 500 ريال است.

کلمات کلیدی مرغ ، سويا ، مرغداران ، جوجه يك روزه
بازدید 340