internalMaster

فوايد پرورش شترمرغ

1391/11/24

فوايد پرورش شترمرغ


پرورش شترمرغ از مفیدترین طرح های کشاورزی - دامپروری محسوب می شود و به همین دلیل از مزارع پرورش شترمرغ در جهان به عنوان quotation mark مزارع آینده quotation mark نام می برند.
بر اساس نظریه کارشناسان اولین بار هفت هزار و 500 سال پیش بود که انسان به quotation mark شترمرغ quotation mark توجه کرد و مدت زیادی طول کشید که انسان به مزایای اقتصادی پرورش این پرنده کم هزینه اما سنگین وزن پی ببرد.
پرورش شترمرغ به صورت طبیعی ، از سال7500 پیش در آفریقای جنوبی آغاز شد و اولین جوجه کشى شترمرغ به روش مصنوعى هم در سال 1875 میلادى در الجزایر صورت گرفت که از 12 آشیانه هشت جوجه به دست آمد.
در حال حاضر کشورهای آفریقای جنوبی ، انگلیس و آمریکا مهمترین کشورهای پرورش دهنده شترمرغ در دنیا هستند.
پرورش این پرنده در ایران نیز از حدود 12 سال پیش ، به صورت جدی شروع شده است و با توجه به شرایط آب و هوایی پرورش این پرنده در ایران ، حداقل 20 استان کشور قابلیت برنامه ریزی و پرورش این گونه پرنده را در خود دارند.
هم اکنون در ایران 231 مرکز پرورش شترمرغ فعال و تولید سالانه گوشت شترمرغ در آنها 195 تن اعلام شده است .
صنعت پرورش شترمرغ با هدف ایجاد منبع پروتئینی جدید و مطمئن ، جز در مناطق مرطوب شمال کشور و نقاط ناهموار و پرشیب کوهستانی قابل اجرا و توسعه است .
بر این اساس مناطق حاشیه کویر بهترین مکان برای پرورش این گونه جانوری شناخته شده است و استان های مرکزی ، اصفهان ، یزد ، سمنان و کرمان در این عرصه پیش قدم شدند .
همچنین برای جلوگیری از تخریب مراتع ، پرورش شترمرغ معقول به نظر می رسد زیرا از نظر کیفیت محصول تولیدی دارای مقبولیت اجتماعی و نزدیک به ذائقه و فرهنگ غذایی مردم است و همچنین این پرنده فقط با یونجه و ذرت تغذیه کرده و پس از گذشت 11 ماه از تولدش، وزن آن به 110 تا130 کیلوگرم مى رسد.
استان مرکزی که رتبه اول پرورش شترمرغ در ایران را به خود اختصاص داده ، دارای 80 مرکز پرورش شتر مرغ است و بعد از آن اصفهان با 21 و یزد با 12 مرکز در رتبه های بعدی قرار دارند.
وضعیت استان سمنان نیز هم اکنون با فعالیت 10 مزرعه پرورش شترمرغ ، به عنوان چهارمین استان پرورش دهنده شترمرغ جای خود را در پیشتازان این صنعت باز کرده است .
اولین مزرعه پرورش شترمرغ در کشور سال 1380 راه اندازی شد ، این مزرعه با 500 قطعه شترمرغ ارسالی از کانادا در ایوانکی تاسیس شد و هم اکنون این مزرعه و مزرعه دیگری که آن هم در ایوانکی راه اندازی شده ، بزرگترین مزارع پرورش شترمرغ در ایران هستند .
شاه حسینی معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان ، حمایت های دولت از پرورش شترمرغ را یاد آور می شود و می گوید : نیمی از سرمایه ایجاد مزارع شترمرغ به عنوان سهم آورده متقاضی است و نیم دیگر را دولت به صورت تسهیلات کم بهره به متقاضیان پرداخت می کند.
وی می افزاید : این تسهیلات بر اساس وسعت مزرعه و تعداد قطعات پرنده متغیر است .
مزارع پرورش شترمرغ دارای تنوع تولیدات است و علاوه بر خودکفایی اقتصادی ، اشتغالزایی و تامین خوراک مردمی را به دنبال خواهد داشت.
دکتر مظهری ، کارشناس تغذیه هم با بیان اینکه شترمرغ دارای گوشت قرمز و حاوی انواع پروتئین و چربى با کلسترول پایین است گفت : آهن موجود در گوشت شترمرغ با آهن گوشت گاو برابری می کند .
حسین شیخ هادی ، پرورش دهنده شترمرغ در ایوانکی نیز با بیان اینکه در هر مزرعه به ازای هر دو هزار قطعه شترمرغ برای حداقل 20 نفر شغل ایجاد می شود گفت : مزارع پرورش شترمرغ نیازمند امکانات مجهز و پیچیده ای نیستند و از آنجایی که این پرنده فقط نیاز به مکانی داراى سایه بان، مزرعه کشت یونجه و آب دارد و کمتر به بیمارى دچار مى شود ، پرورش آن سودآور و مقرون به صرفه است .
علاوه بر اینکه هر شترمرغ در سال حدود 50 کیلوگرم گوشت خالص تولید می کند ، تخم ، پر ، پوست و حتی امحاء و احشاء این پرنده نیز دارای ارزش در بازارهای جهانی است.
هر شترمرغ در سال یک کیلوگرم پَر تولید می کند که ارزش آن در بازار 10 دلار است .
همچنین هر شترمرغ دارای سه و نیم متر مربع چرم است که 35 دلار ارزش دارد و در ساخت انواع کیف و کفش به کار می رود.
یک شترمرغ در سال80 تا 100 تخم نیز می گذارد ، وزن هر کدام از این تخم ها بین یک و نیم تا 2 کیلوگرم است ، این تخم ها پوسته ای سخت و به استحکام یک بشقاب چینی دارند .
برای همین است که از تخم قابل جوجه شدن این پرنده در جوجه کشی های صنعتی استفاده می شود و تخم های غیر قابل استفاده نیز در صنایع دستی و بخصوص لوستر سازی کاربرد دارد .
چربى شترمرغ هم براى ساخت انواع کرم هاى تقویتى پوست و کرم هاى دارویى استفاده می شود.
کارشناسان علوم دارویی از روده شترمرغ هم بهترین نخ بخیه اعمال جراحى را تولید کرده اند . در بعضی مناطق جهان از پیوند قرنیه چشم این حیوان به چشم انسان و از تاندون هاى پاى شتر مرغ براى ترمیم تاندون پاى انسان استفاده مى شود .
در کنار تمام مزایای پرورش شترمرغ ، مشکلاتی نیز در پرورش صنعتی این پرنده وجود دارد به طوریکه آقای نوری پرورش دهنده شترمرغ در دامغان یکی از مشکلات پرورش این پرنده را نحوه نگهداری از آن تا قبل از سه ماهگی عنوان می کند و می گوید :‌ مرگ و میر این پرنده تا پیش از این سن زیاد است و نیاز به نگهداری ویژه ای دارد .
وی همچنین نبود کشتارگاه صنعتی و مراکز فراوری چرم شترمرغ در ایران را یکی دیگر از مشکلات صنعت پرورش شترمرغ می داند .
اما با در نظر گرفتن مزایا و مشکلات پرورش شترمرغ به نظر می رسد پرورش این پرنده یکی از مفیدترین طرح های کشاورزی - دامپروری محسوب می شود و سود آور است .
همچنین با توجه به اینکه مراتع کشور در معرض خطر چرای بی رویه دام هستند ، اجرای برنامه های توسعه پرورش شتر مرغ از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

کلمات کلیدی شتر مرغ ، يونجه ، ذرت
بازدید 1519