internalMaster

موانع ريز و درشت در زمين پرورش دهندگان اسب در مانه و سملقان

1391/12/08

موانع ريز و درشت در زمين پرورش دهندگان اسب در مانه و سملقان

اسب در خراسان شمالي و به ويژه نواحي شمال اين استان شامل مانه و سملقان و راز و جرگلان نقش تأثيرگذاري در وضعيت اقتصادي مردم دارد. پرورش دهندگان اسب در اين مناطق با وجود اين که با مشکلات مختلفي رو به رو هستند مي گويند مورد بي مهري مسئولان قرار گرفته اند.

در همين ارتباط 2 پرورش دهنده اسب از وضعيت اين حرفه و موانع موجود مي گويند و يک مسئول مرتبط در سازمان جهاد کشاورزي از اقدامات و برنامه هاي در نظر گرفته شده براي رفع مشکلات فعالان اين بخش مي گويد.يک پرورش دهنده اسب در مانه و سملقان مي گويد: بيش از هزار رأس اسب در استان توسط پرورش دهندگان اسب نگهداري و پرورش داده مي شود و ده ها خانواده که عضو 4 تعاوني بزرگ پرورش اسب هستند، از اين راه به طور مستقيم ارتزاق مي کنند.

«صفرمحمد محمدي» اضافه مي کند: بعضي از اين افراد، يک رأس و برخي 100 رأس اسب دارند و پرورش حتي يک رأس اسب، به لحاظ اقتصادي مي تواند سالانه حدود 30 ميليون ريال براي خانواده ها درآمدزايي داشته باشد.

وي عنوان مي کند: از سال گذشته تأمين علوفه براي پرورش دهندگان اسب به يک مشکل جدي تبديل شده است و با وجود اين که سال هاي قبل جهاد کشاورزي بين اسب داران سبوس يارانه دار توزيع مي کرد، اما از 2 سال پيش توزيع آن کم و کمتر شده است.

وي بيان مي کند: وام هايي که به ديگر دامپروران اختصاص مي يابد و هم چنين يارانه هاي بخش کشاورزي، به پرورش دهندگان اسب به راحتي پرداخت نمي شود و براي دريافت تسهيلات بانکي بايد راه درازي را طي کرد.

وي خاطر نشان مي کند: قرار بود کلاس هاي آموزشي براي روستاييان و پرورش دهندگان اسب برگزار و آموزش هاي لازم به منظور شناسايي اسب اصيل ترکمن و اسب هاي ديگر ارائه شود اما اين اتفاق نيفتاد.وي ادامه مي دهد: از سويي وعده هايي که طي سفرهاي هيئت وزيران به استان و بازديدهاي مسئولان از اين بخش و ديگر نواحي استان براي شناسنامه دار کردن اسب ها داده شد، هنوز محقق نشده و اين امر خريد و فروش و صادرات اسب را با مانع هاي جدي مواجه کرده است.

قطع اميد از حمايت هاي دولتي

«حميد صالحي» که اسب دار نمونه استان است و بزرگ ترين سايت پرورش اسب استان را در شهر پيش قلعه مانه و سملقان دارد، مي گويد: مسئولان استان نگاه مثبتي به ظرفيت هاي بالاي پرورش اسب در استان ندارند و بر اين اساس به طور مقطعي برنامه هايي اجرا مي شود که استمرار آن ها مي تواند اين بخش را متحول کند.

وي بيان مي کند: اميدي به حمايت مسئولان استان نداريم چون به قدري حرف زده و از ظرفيت هاي اين بخش گفته ايم که ديگر خسته شده ايم و ديگر براي برطرف شدن مشکلات حتي به مسئولان مراجعه هم نمي کنيم.وي ادامه مي دهد: اشتغال زايي، ارزآوري و شادابي و نشاطي که سوارکاري و مسابقات اسب دواني مي تواند براي استان داشته باشد، از ظرفيت هاي پرورش اسب است.

وي با بيان اين که اداره کل ورزش و جوانان هم پس از سال ها نتوانسته است نقش خود را در اين بخش به خوبي ايفا کند، اضافه مي کند: زميني به وسعت 44 هکتار به پيست اسب دواني در تخته ارکان بجنورد اختصاص پيدا کرد که ساخت آن معطل مانده و نه به بخش خصوصي واگذار شده است تا در آن جا کار کند و نه خود اداره کل قدمي در اين مورد برمي دارد.

«صالحي» تصريح مي کند: قرار شده بود ميدان يکي از ورودي هاي شهرستان با نمادي از اسب زينت پيدا کند اما با تغيير استاندار، اين کار هم عملي نشد. همچنين مقرر شده بود بانک ها به بخش خصوصي تسهيلات بدهند و زميني نيز در اختيار اتحاديه ها قرار گيرد تا محلي مانند شهرک نگهداري اسب ساخته شود و پرورش دهندگان، اسب هاي خود را در محيطي استاندارد در معرض ديد علاقه مندان و خريداران قرار دهند و ورزشکاران نيز به تمرين بپردازند اما اين اتفاق هم روي نداد و برگزاري مسابقات اسب دواني نيز کم رنگ شد.اين پرورش دهنده اسب ادامه مي دهد: بهترين اسب هاي کشور در اين استان پرورش داده و نگهداري مي شود و خراسان شمالي استاني پيشگام در اين مورد است.

وي اضافه مي کند: براي تأمين علوفه به علت افزايش قيمت نهاده هايي مثل جو و يونجه با مشکلات مختلف دست به گريبانيم، ضمن اين که مقدار سبوس يارانه اي که دولت مي داد نيز کاهش پيدا کرده است.

وي خاطر نشان مي کند: با برگزاري مسابقات کشوري اسب دواني، ده ها نفر از استان هاي ديگر به استان خواهند آمد که ماندگاري آن ها به لحاظ اقتصادي فوايد خوبي دارد اما متأسفانه حرکت هاي رو به جلو در اين بخش کند است.

وي تصريح مي کند: يکي از مسئولان وزارت جهاد کشاورزي گفته است خراسان شمالي در مورد توليد و پرورش اسب و آزمايش هاي ژنوتايپينگ در کشور حرف اول را مي زند و هم چنين استاني هستيم که اولين شناسنامه اسب اصيل را پس از 150 سال دريافت کرده ايم، اما هنوز امکان صادرات اسب با وجود تقاضاهاي زيادي که از کشورهاي منطقه به دست ما مي رسد، در پيچ و خم مشکلات اداري و برخوردهاي سليقه اي محقق نشده است.

شرکت تعاوني فراگير اسب داران استان تأسيس مي شود

معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد کشاورزي در اين مورد مي گويد: اگر چه از سال 79 توزيع سبوس يارانه دار آزاد شد، اما در قالب هاي ديگر براي تأمين علوفه مورد نياز اسب داران اقدام شده است.

«مبارکي» مي افزايد: براي احداث سايت پرورش و توليد صنعتي اسب نيز زميني به مساحت 8 هکتار به يکي از اسب داران داده و 3 بار پرونده آن در کميسيون طرح و توسعه مطرح شد اما بانک ها براساس شرايطي که بايد متقاضي دارا مي بود، نتوانستند تسهيلات لازم را در اين مورد پرداخت کنند.

وي خاطر نشان مي کند: از آبان 90 تاکنون بارها براي توزيع علوفه به اسب داران اقدام شده و حتي يکي از اين افراد 65 تن سبوس دريافت کرده است.

وي با بيان اين که استاندار، نگاه مثبت و ويژه اي به اين بخش دارد، مي گويد: هفته گذشته نخستين کارگروه اسب اصيل ترکمن با حضور 12 سازمان مرتبط با اين بخش و با رياست سازمان جهاد کشاورزي تشکيل شد که مصوبات خوبي نيز داشت.

وي اضافه مي کند: در نخستين قدم، تأسيس شرکت تعاوني فراگير اسب داران خراسان شمالي مصوب و قرار شد مجمع عمومي اين شرکت برگزار شود.

وي مي افزايد: اگر اين شرکت و کارگروه تشکيل و همه همراه و همگام شوند، مي توانيم قدم هاي خوبي در اين مورد برداريم.

معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد کشاورزي تصريح مي کند: از سال 73، خراسان شمالي در اجراي طرح ژنوتايپينگ، استان برتر شناخته و اولين شناسنامه ژنتيک اسب در کشور نيز در اين استان صادر شد و صدور شناسنامه براي 400 رأس اسب ديگر هم در حال اجراست.

به گفته وي، نخستين گام براي صادرات اسب، صدور شناسنامه ژنتيکي است که اگر تحقق پيدا کند مشکل صادرات آن رفع مي شود و اگر صادرات اسب رونق بگيرد، جهش بلند اقتصادي را در استان شاهد خواهيم بود.وي ادامه مي دهد: يکي از موانع صادرات، قرنطينه اسب است که اين مشکل نيز توسط اداره کل دام پزشکي در حال پي گيري است.

وي از برگزاري جشنواره ملي اسب اصيل ترکمن در استان در آينده نزديک خبر مي دهد و مي گويد: يکي از مصوبات کارگروه اسب، احداث پيست اسب سواري است که پي گير آن هستيم تا با تعامل اداره کل ورزش و جوانان اجرايي شود.

«مبارکي» بيان مي کند: مصوبه ديگر اين کارگروه به منظور رونق اسب سواري، ساخت شهرک اسب است و اميدواريم با اقداماتي که در حال انجام است مشکلات اسب داران استان به طور ريشه اي برطرف شود.

کلمات کلیدی علوفه ، سبوس ، توليدات دامي ، جو ، يونجه
بازدید 348