internalMaster

معامله ۱۲۵میلیارد تومان محصول کشاورزی در 7 ماه/انتظار بیش از این است

1391/09/02

معامله ۱۲۵میلیارد تومان محصول کشاورزی در 7 ماه/انتظار بیش از این است

نعمت‌الله شهبازی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به روند معاملات بورس کالا در حوزه محصولات کشاورزی اظهار داشت: با توجه به راه‌اندازی بورس کشاورزی از سال 83 معمولا روند معاملات این حوزه نسبت به بورس فلزات و فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی از حجم کمتری برخوردار بوده است.

وی افزود: از سال‌های گذشته دستگاه‌های متولی بورس کشاورزی در میان متولیان بورس فلزات و پتروشیمی حمایت چندانی از عرضه محصولات در بورس کالا نکرده‌اند،به طوری‌که هرچه متولیان بورس فلزات، فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی حمایت کرده‌اند در مقابل متولیان بورس کشاورزی این حمایت‌ها را نداشته‌اند.

وی با اشاره به دیگر دلایل عرضه ضعیف محصولات کشاورزی در اتاق معاملات پایاپای بورس کالا، تأکید کرد: عدم انسجام تولید‌کنندگان بخش کشاورزی و پراکندگی آن نسبت به محصولات پتروشیمی و فلزات مزید بر همین علت شد به عبارت دیگر انسجام تولیدکنندگان بخش فلزات در بخش کشاورزی مشاهده نمی‌شود.

شهبازی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از دلایل عرضه اندک محصولات کشاورزی نسبت به دیگر بخش‌ها این‌ است که تولیدکنندگان بخش کشاورزی اکثرا خرد و ریز فعالیت می‌کنند و قابل قیاس با دیگر تولیدکنندگان بخش‌های دیگر نیستند؛ بنابراین انتظار داشتیم پس از راه‌اندازی بورس کشاورزی متولیان این امر همانند بخش فلزات و فرآورده‌های نفتی حمایت‌های لازم را انجام دهند.

* حمایت‌های وزیر نسبت به گذشته بیش‌تر شده، اما کافی نیست

مدیر روابط عمومی بورس کالا، گفت: پس از اینکه صادق خلیلیان بر منصب عالی‌ترین پست وزارت جهاد کشاورزی تکیه زد، همکاری‌ها با بورس کالا بیش‌تر از گذشته شد؛ اگر چه هنوز این حجم نسبت به پتروشیمی و صنعت بسیار اندک است، اما روند امسال امیدوار کننده بوده است.

* معامله یک هزار و 250 میلیارد ریال محصولات کشاورزی طی 7 ماه،انتظار بیش از این است

شهبازی با اشاره به آمار و ارقام معاملات صورت پذیرفته در حوزه کشاورزی بورس کالا در اتاق معاملات نسبت به سال گذشته و در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه اگر این همکاری‌های افزایش یافته چرا طی دو هفته اخیر حتی یک کیلو از محصولات این بخش معامله نشده است؟ خاطرنشان کرد: اگر فعالیت این بازار را در یک دوره هفت ماهه سال جاری در معاملات انجام شده بررسی کنیم،جمعاً بیش از 774 هزار تن انواع محصولات کشاورزی شامل؛ برنج، جو، ذرت، شکر، کنجاله‌ها، گندم و پنبه به ارزش بالغ بر یک هزار و 250 میلیارد ریال در بورس کشاورزی معامله شده است.

وی در ادامه با اشاره به میزان رشد و حجم معاملات در بورس محصولات کشاورزی، یادآور شد: این میزان معامله به لحاظ حجم نسبت به مدت مشابه سال گذشته 29 درصد و از نظر ارزش 53 درصد این میزان رشد داشته است.

شهبازی با بیان اینکه روند رو به رشد عرضه محصولات کشاورزی نسبت به سال گذشته کافی نیست، گفت: شکی نیست با توجه به سهم بسیار بزرگ بخش کشاورزی در اقتصاد کشور، هنوز به نقطه مطلوب در این حوزه دست نیافته‌ایم.

وی با اشاره به اینکه با حجم ایده‌آل و مطلوب عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا فاصله بسیاری داریم، تأکید کرد: برای رسیدن به سطح مطلوب انجام معاملات دستگاه‌های متولی و بورس دارای وظایف جداگانه‌ای هستند.

شهبازی در خصوص اختیارات بورس کالای ایران در قبال معاملات این شرکت، افزود: بورس کالا نمی‌تواند صاحبان کالا را وادار به عرضه محصول در بورس کند،چراکه عرضه و عدم عرضه کاملا در اختیار تولیدکنندگان، تاجران و بازرگانان است.

مدیر روابط عمومی بورس کالا با اشاره به اینکه بسته به نوع کالا دستگاه‌های مسئول تفکیک‌شده از یکدیگر نظارت می‌کنند، گفت: وزارت جهاد کشاورزی و زیرمجموعه‌هایی از وزارت صنعت، معدن و تجارت متولی و ناظر بر عرضه محصولات هستند و در این بین ممکن است یک محصول شرایط یارانه‌ای داشته و مجبور به عرضه در بورس شود.

وی تأکید کرد: امیدواریم وزارت جهاد کشاورزی با وجود حمایت‌های سابق در روند معاملات، حمایت بیشتری در افزایش عرضه و معاملات داشته باشد و سازمان حمایت نیز نظارت دقیق‌تری در جریان معاملات انجام دهد.

* فرهنگ‌سازی و ترغیب فعالان برای حضور در بورس کالا با توافق با شعب بانک کشاورزی

شهبازی با اشاره به اقدامات صورت پذیرفته در حوزه فرهنگ‌سازی و ترغیب فعالان بخش کشاورزی، تصریح کرد: بورس کالا به روش‌های مختلفی با برگزاری نشست‌های تخصصی با مسئولان بازارها و تشکل‌های مختلف حوزه کشاورزی اقدام به فرهنگ سازی کرده، به گونه‌ای که منجر به افزایش عرضه و در نتیجه آن معاملات بیشتر شد.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه کشاورزان و فعالان این حوزه دسترسی مدام به ابزارهای جدید معاملاتی ندارند اقدام به امضای توافق‌نامه‌ با بانک کشاورزی برای نصب تابلوهای اطلاع‌رسانی در شعب این بانک کرده‌ایم.

وی ادامه داد: نصب تابلوهای اطلاع‌رسانی در حوزه بورس کشاورزی با توافق و تبادل نظرهایی که تاکنون صورت پذیرفته تا پایان سال 91 نهایی و عملیاتی خواهد شد.

* بورس‌های دنیا بر پایه معاملات کشاورزی شکل گرفته‌اند

مدیر روابط عمومی بورس کالا با تأکید بر اینکه بورس‌های دنیا بر پایه معاملات کشاورزی شکل گرفته‌اند، گفت: با توجه به تجربه‌هایی که در بخش کشاورزی بورس‌های دنیا کسب کرده‌ایم بورس کالای ایران هم دارای قابلیت‌های فراوانی در این بخش است.

وی ادامه داد: در بورس‌های دنیا محصولات پتروشیمی و فلزات پس از کشاورزی راه‌اندازی و شکل گرفته‌اند.

شهبازی با اعلام این خبر که کار مطالعاتی راه‌اندازی قراردادهای مشتقه ویژه محصولات کشاورزی در حال انجام است، گفت: در تلاشیم تا با بکارگیری ابزارهای مالی جدید که با قوانین و فقه سازگار است و برای فعالان بخش کشاورزی نیز قابل پذیرش باشد، تا پایان امسال این نوع از قراردادهای ویژه در بخش محصولات کشاورزی را راه‌اندازی کنیم.

وی با اشاره به مزایای راه‌اندازی قراردادهای مشتقه ویژه محصولات کشاورزی، گفت: با توجه به مدیریت ریسک و قابلیت‌هایی که این قراردادها دارند، مطمئنا موجب جذب هرچه بیش‌تر سرمایه‌گذاران، تولید‌کنندگان، تجار و تولیدکنندگان بخش کشاورزی خواهد شد.

* کشف قیمت و انجام معاملات در گروی میزان عرضه است

شهبازی همچنین در خصوص دلایل عدم انجام معاملات طی دو هفته اخیر در بخش محصولات کشاورزی، یادآور شد: عرضه بسیار ناچیز محصولات با تناژ پایین طی دو هفته اخیر موجب شد تا قابلیت معامله‌ در این بخش نداشته باشد. 

وی ادامه داد: مدیریت بورس وظیفه دارد تا زمانی که قیمت واقعی کشف می‌شود، حجم عرضه را کنترل کند به طوری که مدیریت ناظر بر معاملات اجازه ورود محصولات با تناژ پایین را که قیمت واقعی آن کشف نمی‌شود را نمی‌دهد. 

وی ادامه داد: طی ماه اخیر بیش از 6 هزار تن انواع محصولات کشاورزی از جمله؛ جو، برنج، ذرت، گندم و کنجاله‌ها عرضه شد اما در دو هفته اخیر با توجه به عرضه بسیار اندک محصولات قابلیت و امکان عرضه آن در بورس وجود نداشت.

کلمات کلیدی بورس كالا، محصولات كشاورزي، جو، برنج، ذرت، گندم، كنجاله
بازدید 290