internalMaster

گزارش مکتوب...ظرفيتهاي خوزستان در توليد دانه هاي روغني

1392/02/24

گزارش مکتوب...ظرفيتهاي خوزستان در توليد دانه هاي روغني

خـوزستان به عنوان یکی از قطب های کشاورزی نقش بسزایی در تولید انواع دانه های روغنی دارد و توانست رتبه نخست کشت برخی دانه های روغنی مثل کنجد را درکشور به خود اختصاص دهد و از نظر تولید کلزا هم جزو رتبه های نخست کشور باشد.
دانه های روغنی به علت کاربردهای فروان در تغذیه انسان ، دام و طیور و صنایع روغن کشی از جایگاه ویژه ای در بین محصولات کشاورزی دارند.
آقای چنگلوایی مـدیر جهاد کشاورزی خوزستان می گویـد: خوزستان به علت دارا بودن زمین های حاصلخیز و اقلیم آب و هوایی مناسب، ظرفیت های فراوانی برای توسعه استفاده از دانه های روغنی و تامین نیازهای کشور در این زمینه دارد.
بهبهان ، دزفول، رامـهرمز ، هنـدیجان ، ایـذه ، اندیمشک ، اهواز و شوش از جـمله شهرستانهای استان خوزستان است که در آنها دانه های روغنی کشت می شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی خوزستان می گویـد:امسال بیش از11 هزار هکتار از زمین های استان به کشـت دانه روغنی کلزا اختصاص یافته است و پیش بینی می شود 20 هزار تن محصول کلزا از سطح مزارع استان برداشت شود که در مقایسه با پارسال 14 هزار تن بیشتر است.
محمد قاسمی نژاد می افزاید: این رقم پارسال 6 هزار تن بود که به علت افزایش قیمت خرید توافقی این محصول از 950 تومان به 2 هزار و 100 تومان، میزان برداشت این محصول امسال به 20 هزار تن خواهد رسید.
پارسال سطح زیرکشت این محصول8 هزار هکتار بود که بخش زیادی از اراضی دیم زیرکشت بـه علت خشکسالی و نقصان در بارندگی ها آسیب دید اما بارندگی های چشمگیری در سال زراعی جاری موجب شده است کشت بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله کلزا با استقبال کشاورزان مواجه شود .
قاسمی نژاد می گوید: خوزستان از نظر تولید دانه روغنی کنجد رتبه اول کشور را داراست و از نــظر سطح زیر کشت و تولید دانه روغنی کلزا رتبه پنجم در کشور را دارد و کاشت دانه های روغنی سویا که چند سالی است در استان خوزستان کشت می شود هنوز به جایگاه مهمی از نظر تولید کسب نکرده است.
حسینی از کشاورزان با سابقه دزفولی مهم ترین مشکل استفاده از دانه های روغنی را نبود کارخانه روغن کشی در استان می داند و می گوید: به دلیل نبود کارخانه های فراوری کننده در خوزستان، محصول خریداری شده کشاورزان به استانهای دیگر منتقل می شود در حالی که با ساخت کارخانه روغن کشی
می توان علاوه بر استفاده از روغن این محصولات، اشتغال استان را هم افزایش داد.
قاسمی نژاد می گویـد : مـطابق بـرنامه تـا پـایـان برنامه چهارم توسعه، کشت دانه های روغنی کلزا در خوزستان باید به 50 هزار هکتار و تولید آن به 80 هزار تن در سال می رسید که این برنامه به علت خشکسالی های پیاپی محقق نشد و قرار شد در برنامه پنجم توسعه، 45 هزارتن محصول کلزا در خوزستان برداشت شود و هم اکنون این برنامه در حال اجراست.
شرفی از کارشناسان تغذیه می گوید: دانه روغنی کلزا حاوی 46 درصد روغن است و درصد کلسترول
و اسید های چرب آن بسیار پایین است و به این علت برای سلامتی بسیار مفید است و از این لحاظ به روغن زیتون شباهت زیادی دارد و علاوه بر این کنجاله کلزا برای خوراک دام هم استفاده می شود.
چنگلوایی مدیر جهاد کشاورزی خوزستان هم می گوید:کشت کلزا از 2 نظر مورد توجه سازمان جهاد کشاورزی قرار دارد: نخست استفاده از روغن با کیفیت بالای این محصول و برطرف کردن نیازهای
کشور در زمینه تامین روغن است و دوم تناوب زراعی است؛ به طوری که این محصول به علت ویژگی های خاصی که دارد بهترین محصول برای تناوب زراعی است و موجب حاصلخیزی خاک می شود.
حقیقت خواه کارشناس زراعت می گوید : سابقه روغن کشی به شیوه سنتی از دانه روغنی کنجد در استان خوزستان به 500 سال قبل می رسد که بهره برداران با استفاده از این محصول در کارگاههای سنتی که بیشتر در شهرهای شوشتر، دزفول و بهبهان هستند انواع شیرینی های سنتی استان همچون حلوا شکری، حلوا ارده و شیر ارده را تهیه می کنند.
آقای قاسمی نژاد می گوید: پارسال خوزستان با سطح زیر کشت 13 هزار و 700 هکتار و تولید 15 هزار تن کنجد، رتبه نخست تولید کنجد در کشور را به خود اختصاص داد.
به گفته وی این محصول در حلوا سازی، روغن کشی، شیرینی سازی، مصارف بهداشتی و دارویی مورد استفاده قرارمی گیرد
وی می افزاید: 35 درصد کنجد تولیدی خوزستان در داخل استان مصرف می شود و بقیه به استانهای تهران، اصفهان ، فارس ، آذربایجان شرقی و کرمانشاه برای تهیه شیرینی ارسال می شود.

کلمات کلیدی دانه روغني ، كنجد ، كلزا ، سويا
بازدید 401