internalMaster

تشكیل خانه شیر در كشور یك ضرورت اجتناب ناپذیر است

1392/04/17

تشكیل خانه شیر در كشور یك ضرورت اجتناب ناپذیر است

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، 'مهرنوش امجدی' روز سه شنبه در حاشیه بیستمین نمایشگاه بین المللی صنایع كشاورزی، مواد غذایی، ماشین آلات و صنایع وابسته (اگروفود) در جمع خبرنگاران ، افزود: متاسفانه در حال حاضر آمار دقیقی از تعداد دام ها، تولید و مصرف شیر و محصولات لبنی در كشور موجود نیست كه این امر موجب سردرگمی واحدهای فرآوری شده است.
وی با بیان این كه سالانه بین هشت تا ۹ میلیون تن شیرخام در كشور تولید می شود، اظهار كرد: در صورت تشكیل خانه شیر و براساس آمارهای دقیق می توانیم بخش عمده مشكلات صنایع لبنی كشور را برطرف كنیم.
به گفته وی، بیش از دو سال است كه تشكیل خانه شیر به وقفه افتاده كه از مجلس شورای اسلامی درخواست داریم تا با موافقت تشكیل آن ، این بخش از صنعت دامپروری كشور از سردرگمی رها شود.
وی تاكید كرد: در صورت ایجاد خانه شیر در كشور، تولیدكنندگان شیرخام، كارخانجات و مصرف كنندگان در جامعه آماری دقیقی قرار می گیرند كه همین امر موجب تراز تولید و مصرف می شود.
این كارشناس صنایع شیر گفت: متاسفانه وزارت جهاد كشاورزی آماری ارایه می دهد كه با آمار مركز آمار ایران متفاوت است ، به طوری كه گاهی شاهد تفاوت بین ۲ تا ۳ میلیونی در میزان تولید شیر هستیم كه همین امر موجب سردرگمی تولید كنندگان این صنعت می شود.
وی اظهار امیدواری كرد، در بودجه سال ۱۳۹۲ ، ارزیابی و امارگیری دقیقی از تعداد دام و تولید كشور صورت گیرد ،تا بتوانیم برای دو تا سه سال آینده برای افزایش تولید به این آمارها استناد كنیم.
دبیر فدراسیون بین المللی شیر در ایران گفت: هم اكنون ۵۸ كشور عضو فدراسیون بین المللی شیر هستند كه ۹۱ درصد شیر دنیا را تولید می كنند.
وی ادامه داد: در تمام دنیا فدراسیون بین المللی شیر متشكل از دامداران، واحدهای تولیدی، صنعتی، آكادمیك و تمامی ارگان های مرتبط با صنعت لبنی است ، این در حالیست كه در برخی از كشورها حتی متولیان بازار محصولات لبنی نیز به نحوی عضو فدراسیون بین المللی شیر هستند.
وی تصریح كرد: اما متاسفانه ایران با گذشت ۳۶ سال عضویت در فدراسیون بین المللی شیر هنوز موفق به ایجاد این تشكل در كشور نشده است. وقتی شركتی برای عضویت در IDF با هزینه حق عضویت سالانه در ازای امكانات مطلوب مواجه می شود، از عضویت در این فدارسیون خودداری كرده و مورد استقبال قرار نمی گیرد.
وی افزود: علیرغم این موارد، این فدراسیون در ایران فعالیت دارد و تمام مقالاتی را كه دانشجویان نیاز دارند، در اختیارشان قرار می دهد.
وی از جمله فعالیت های تحت پوشش این فدراسیون را تامین و كشت بذر علوفه ای تا ورود محصول به بازار مصرف عنوان كرد.
امجدی ضمن اشاره به اهمیت اقتصاد شیر، تامین تكنولوژی، انجام تحقیقات، مصرف لبنیات و افزایش مصرف سرانه، سلامت دام و دامپروری را از دیگر موضوع های تحت پوشش این فدراسیون برشمرد و افزود: در ازای چنین اقداماتی پرداخت حق عضویت یك امر طبیعی است تا مشكلی در سلامت و بهداشت جامعه پیش نیاید.
وی معتقد است: برای رشد صنعت دامپروری هر كشور باید مردم از كودكی به مصرف لبنیات ترغیب شوند ، این در حالیست كه یكی از كمیته های اصلی این فدراسیون از لحاظ رفتاری كودكان را به شیرخوردن تشویق می كند.
امجدی اضافه كرد:در سه سال اخیر ، این فدارسیون در كنار دبیرخانه شورای شیر مدرسه كشور فعالیت داشته و تمامی اطلاعات جهانی را در اختیار آنان گذاشته است تا با استفاده از اطلاعات جهانی بتوانیم كودكان را به مصرف شیر دعوت كنیم.
وی با اشاره به این كه در چهار سال گذشته میانگین سرانه مصرف شیر در دنیا به ۱۹۵ كیلوگرم رسیده ، خاطر نشان كرد كه این رقم پیش از آن ۱۶۰ كیلوگرم بوده است.
دبیر فدراسیون بین المللی شیر در ایران تاكید كرد: در كشورهای پیشرفته دنیا ،میانگین مصرف سرانه شیر و محصولات لبنی به ۵۳۰ كیلوگرم رسیده ، در حالی كه این رقم در كشور ما كمتر از ۱۰۰ كیلوگرم است.
امجدی یكی از عوامل شناسایی فرهنگ مردم هر كشور را صنعت دامپروری و مصرف سرانه لبنیات مردم آن كشور عنوان كرد و در خصوص كاهش مصرف شیر و فراورده های لبنی گفت: با توجه به گرانی بهای شیر و محصولات لبنی،آمار میدانی در سال ۱۳۹۱ و كاهش تولید صنایع نشان می دهد كه میانگین مصرف شیر كشور حداقل ۱۴ درصد كاهش یافته است.
امجدی در خصوص عرضه شیر فله ای گفت: در برخی موارد ، دامداران برای این كه شیر روی دستشان باقی نماند، اقداماتی انجام می دهند كه ممكن است سلامتی جامعه را به خطر بیندازد، بنابراین توصیه می شود مردم از مصرف شیر فله ای خودداری كنند.
وی با اشاره به این كه تمام دامداران كشور دارای تحصیلات آكادمی و دامپروی صنعتی نیستند ، تاكید كرد كه این امر باید مورد توجه پیشنهاد دهندگان مصرف شیر فله ای قرار گیرد.
امجدی با بیان این كه برای كاهش چنین معضلاتی در دنیا و برای تضمین فعالیت تولیدكنندگان شیر و صنایع فرآوری، اكثر دامداران دارای كارخانجات فرآوری لبنی هستند، ابراز امیدواری كرد كه وزارت جهاد كشاورزی به عنوان متولی شیرخام با برنامه ریزی دقیق بتواند همكاری نزدیكی بین این دو بخش در صنعت شیر كشور ایجاد كند.

کلمات کلیدی شير خام ، دامپروري
بازدید 355