internalMaster

نگراني مرغدار و مصرف کننده از نوسان قيمت ها در آستانه ماه رمضان

1392/04/24

نگراني مرغدار و مصرف کننده از نوسان قيمت ها در آستانه ماه رمضان

هر سال وقتي موسم ماه ميهماني خداوند متعال نزديک مي شود و در روزهاي پاياني ماه شعبان قرار مي گيريم، تهيه مايحتاج ضروري خانواده ها به ويژه مواد پروتئيني به يکي از دغدغه هاي اساسي مردم تبديل مي شود. مردم استان از تهيه و تأمين گوشت مرغ مورد نياز خود در تابستان سال گذشته به ويژه قبل از ماه رمضان با توجه به جهش قيمتي بالاي آن خاطره خوشي ندارند و امسال نيز اين نگراني وجود دارد که دوباره قيمت گوشت سفيد افزايش يابد.

 

نگراني شهروندان از احتمال صعود قيمت ها

«ملکشي» از شهروندان بجنورد با يادآوري نوسان شديد قيمت مرغ در تابستان سال گذشته در بيشتر استان ها از جمله خراسان شمالي که اين موضوع را به سوژه روز رسانه ها تبديل کرد، مي گويد: پارسال توزيع ديرهنگام مرغ منجمد باعث شد که مرغ از سفره بعضي خانواده ها پربکشد و به خصوص کارگران عيال وار در ماه رمضان شرمنده زن و بچه شدند.

«معصومي» هم شهروند ديگري است که خواهان اتخاذ تدابير جدي سازمان هاي مسئول براي جلوگيري از تکرار داستان کمبود و گراني فزاينده مرغ در سال گذشته مي شود. وي مي گويد: هنوز 10روز به ماه مبارک مانده ولي قيمت مرغ گرم سير صعودي به خود گرفته است و اگر مسئولان دير بجنبند، ديگر نمي شود کاري کرد و داستان سال قبل تکرار مي شود.

«رمضاني» هم که خود را کارمند يک شرکت خصوصي معرفي مي کند، مي گويد: با توجه به شرايط موجود و تورم فعلي جامعه نمي توان انتظار کاهش قيمت اقلام پروتئيني از جمله گوشت مرغ را انتظار داشت اما مردم اميدوارند و از مسئولان مي خواهند که حداقل از افزايش شديد قيمت اين فرآورده در روزهاي منتهي به ماه رمضان پيشگيري کنند و قيمت ها را اگر نمي توانند کمتر کنند حداقل ثابت نگه دارند تا مردم بيشتر از اين به زحمت نيفتند.وي اظهار اميدواري مي کند با روي کارآمدن دولت جديد، اطمينان و ثبات به بازارها بازگردد و تورم کاهش يابد و توليد رونق بگيرد.

 

دغدغه هاي پرورش دهندگان

داستان تکراري نوسان قيمت مرغ البته تنها دغدغه مردم نيست و توليد کنندگان آن نيز همواره نگران بالا و پايين رفتن قيمت ها هستند. صنعت مرغداري در خراسان شمالي با اشتغال به کار بيش از هزار نفر و توليد سالانه 8 هزار تن گوشت مرغ يکي از بزرگ ترين صنايع استان به شمار مي رود اما نبود برنامه ريزي مناسب از سوي دستگاه هاي متولي اين صنعت را به يکي از ريسک پذيرترين صنعت ها تبديل کرده است.

هر کيلو گوشت مرغ گرم هفته گذشته 65 تا 66 هزار ريال به دست مصرف کننده رسيد و مردم و توليد کننده نسبت به اين قيمت رضايت داشتند، اما براي هفته جاري و آينده مردم نگران بالا رفتن اين قيمت و توليد کنندگان نگران پايين آمدن اين قيمت هستند. بزرگ ترين پرورش دهنده مرغ استان که به ادعاي خود با پرورش 110 هزار قطعه مرغ طي هر دوره جوجه ريزي 42 درصد گوشت مرغ مورد نياز استان را توليد مي کند، وضعيت حال حاضر صنعت مرغ استان را «وخيم» توصيف مي کند و مي گويد: طي 3 ماه گذشته قيمت هر کيلو خوراک مرغ بين 3 تا 4 هزار ريال افزايش داشته است و به عنوان نمونه قيمت دان سوپر از 12 هزار و 500 به 17 هزار ريال، قيمت پيش دان از 11 هزار به 15 هزار و 200 و قيمت مياندان نيز از 11 هزار به 14 هزار و 500 ريال افزايش يافته اما قيمت مرغ چندان بالا نرفته است.

«حصاري» مي افزايد: البته هم اکنون از قيمت فعلي مرغ در بازار راضي هستيم اما به احتمال زياد با وارد شدن مرغ منجمد به بازار، اين قيمت پايين تر مي آيد و مرغداران با مبالغ کمتر دچار ضرر و زيان مي شوند.

وي قيمت هاي عنوان شده را قيمت هاي فعلي بازار آزاد بيان مي کند و مي گويد: هم اکنون انبارهاي شرکت پشتيباني امور دام سازمان صنعت، معدن و تجارت از سويا و ذرت يارانه اي پر و حتي اين مواد در حال کپک زدن است اما با توجه به شرايط آن ها، مرغداران ترجيح مي دهند از بازار آزاد خريد کنند.

وي ادامه مي دهد: شرکت پشتيباني دام هر کيلو مرغ منجمد را 53 هزار ريال از مرغدار مي خرد و در مقابل، سويا و ذرت تحويل مي دهد و اين در حالي است که خود مرغدار بايد مرغ زنده را به کشتار ببرد و سپس به سردخانه منتقل و منجمد کند و به شرکت پشتيباني دام تحويل دهد که به ازاي هر مرغ حدود 7 هزار و 500 تا 8 هزار ريال هزينه بر هزينه هاي مرغدار مي افزايد.

وي خاطر نشان مي کند: در دوره گذشته به دليل کاهش تقاضا به ناچار مرغ هايم را به شرکت پشتيباني تحويل دادم اما در مجموع 550 ميليون ريال ضرر کردم.

وي با اشاره به اين که در 3 دوره اخير 910 ميليون ريال ضرر کرده است، نبود برنامه ريزي مناسب را عامل اصلي مشکلات صنعت پرورش مرغ مي داند و مي گويد: در ماه هايي از سال، جوجه ريزي به اندازه اي پايين مي آيد که قيمت مرغ به شدت بالا مي رود اما در ماه هايي مرغ به اندازه اي پرورش داده مي شود که بيشتر از تقاضا مي شود و در نتيجه، مرغدار زيان زيادي را متحمل مي شود.

«حصاري» از دولت جديد حمايت بيشتر از اين صنعت را خواستار مي شود.

 

زيرساخت هاي ضعيف استان

يکي ديگر از فعالان صنعت مرغ که دوست ندارد نامش ذکر شود، صحبت هاي «حصاري» در مورد شرايط سخت تحويل ذرت و سويا را تکرار و بيان مي کند: نبود امکانات زيرساختي در استان مثل قرار نگرفتن کشتارگاه و سردخانه در کنار يکديگر باعث افزايش هزينه هاي مرغداران شده است.

وي با بيان اين که با شرايط شرکت پشتيباني امور دام، مرغدار خود بايد همه هزينه هاي انجماد مرغ و ضايعات آن را متحمل شود، اين سؤال را از اين شرکت دارد که به چه دليل نخست دان مرغ را تحويل نمي دهد تا مرغدار پس از پرورش، مرغ منجمد را تحويل دهد؟

وي ادامه مي دهد: مرغدار ابتدا بايد نهاده اش را با هزينه بالا از بازار آزاد تهيه کند و پس از پرورش مرغ و انجماد، آن را به شرکت پشتيباني دام تحويل دهد و سپس شرکت در ازاي مرغ منجمد، نهاده تحويل دهد. وي خاطر نشان مي کند: اگر اين شرکت در شرايط بحراني بخواهد اين روند را دنبال کند، توجيه دارد اما هم اکنون که شرايط عادي را داريم، مرغداران نمي دانند که چرا نمي توانند ابتدا نهاده ارزان قيمت را در اختيار داشته باشند.

وي تصريح مي کند: نتيجه اين برنامه ريزي، پر شدن انبارها از سويا و ذرت ارزان قيمت است و در مقابل، مرغدار بايد از بازار آزاد نهاده ها را خريداري کند.

 

خطر در کمين صنعت مرغ

«کريمي» مرغدار ديگري است که با اظهار رضايت از قيمت فعلي مرغ مي گويد: هم اکنون با قيمت فعلي، مرغدار سود آن چناني نمي برد اما ضرر نيز نمي کند و اگر اين قيمت ثابت بماند، نه مرغدار و نه مصرف کننده دچار مشکل نمي شوند.

وي البته قيمت نهاده هاي مرغي را در بازار آزاد بالا مي داند و مي افزايد: مسئولان بايد حمايت بيشتري در تخصيص نهاده به مرغداران داشته باشند تا قيمت مرغ پايين تر از قيمت فعلي باشد.

وي با گلايه از پرداخت نشدن سهم بخش توليد از منابع مالي قانون هدفمندي يارانه ها اظهار اميدواري مي کند دولت جديد به وعده هاي خود براي حمايت از توليد عمل کند.

وي خاطر نشان مي کند: قبل از هدفمندي يارانه ها يک ميليون ريال هزينه گاز و 450 هزار ريال هزينه برق مرغداري پرداخت مي کرده است اما هم اکنون 10 تا 20 ميليون ريال هزينه گاز و 4 تا 6 ميليون ريال هزينه برق پرداخت مي کند.

وي با تأکيد بر اين که مردم با توليد زنده اند، بيان مي کند: با ادامه روند کنوني، تعداد مرغداران استان کاهش مي يابد و صنعت مرغ استان به خطر مي افتد.

 

ضررهاي باندبازي و واسطه گري براي توليد کنندگان

«سنگ سفيدي» يکي ديگر از مرغداران استان نيز خواهان تثبيت قيمت فعلي مرغ مي شود و مي گويد: هم اکنون بين 10 تا 20 درصد سود از پرورش مرغ مي بريم اما با کاهش قيمت مرغ و حفظ قيمت فعلي نهاده هاي طيور و ديگر هزينه هاي بالاي پرورش مرغ، مرغداران متضرر مي شوند و چاره اي جز تعطيلي واحد پرورشي خود نمي بينند.

وي کاهش باندبازي و واسطه گري را براي پيشرفت صنعت پرورش مرغ در استان خواستار مي شود.تسهيل در پرداخت وام بانکي ديگر خواسته «سنگ سفيدي» براي حمايت از توليد مرغ در استان است.

 

انتظار مرغداران از دولت جديد

مدير عامل اتحاديه مرغداران گوشتي و تخم گذار خراسان شمالي نيز با اذعان به مشکلات موجود در صنعت مرغداري مي گويد: دولت جديد براي برنامه ريزي منظم در صنعت مرغ و جلوگيري از نوسان بي شمار قيمت اين ماده پروتئيني بايد امور را به تشکل هاي خصوصي واگذار کند.

«عباس پور» مي افزايد: هم اکنون اغلب کشورهاي همسايه و کشورهاي پيشرفته دنيا اين اقدام را انجام داده و موفق نيز بوده اند.

وي زيرساخت هاي ضعيف و صنعت مرغ در استان را ديگر چالش مرغداران استان عنوان مي کند و ادامه مي دهد: دولت جديد براي حمايت از توليد مرغ در استان زيرساخت ها را بايد تکميل کند.

 

رد ادعاي مرغداران از سوي معاون بازرگاني داخلي

با وجود اظهارات مرغداران مصاحبه شونده در گزارش، معاون توسعه بازرگاني داخلي سازمان صنعت، معدن و تجارت استان موضوع تحويل دادن دان مرغي به مرغداران پس از تحويل گرفتن مرغ منجمد را نادرست مي داند.

«کاظم زاده» مي گويد: مرغداران با امضاي تفاهم نامه با شرکت پشتيباني امور دام مي توانند دان مرغ لازم را تحويل بگيرند و سپس مرغ منجمد را به نرخ مصوب تحويل بدهند.

وي هم چنين ضمن رد ادعاي کپک زدن خوراک و دان مرغ در انبارهاي شرکت پشتيباني امور دام و بيان اين که همواره محموله هاي جديد جايگزين محموله هاي قبلي مي شود، خاطر نشان مي کند: در تفاهم نامه ابلاغ شده از مرکز که براساس آن مبادلات بين مرغداران و شرکت پشتيباني امور دام و از جمله قيمت گذاري مرغ منجمد صورت مي گيرد، حقوق و منافع توليد کننده و مصرف کننده در نظر گرفته شده است.

کلمات کلیدی گوشت مرغ ، دام ، قيمت مرغ
بازدید 293